Jag visar dig hur man bygger en cigar box guitar.
Det första steget är att hitta en cigarrlåda som finns på en tobaksaffär. Lådan måste vara av trä och de flesta cigarrlådorna har ett mått på 18 *27cm. Måttet kan variera mellan olika tillverkare och har du en större låda måste du anpassa halsens längd efter lådan.
I mitt fall har jag en vanlig cigarrlåda på 18*27 cm och har valt en hals på 88 cm. Halsen är en vanlig furubit med måtten 45*28 mm. Greppbrädan är en smyglist av ek med måtten 45*10 mm. Greppbrädan är 45 cm lång.
Huvudet måste sågas till och halsen slipas så den blir rund och len att hålla i då man spelar på den. Slipa inte ner den delen som skall gå genom kroppen för där vill vi ha kvar så mycket av virket som möjligt för att få en så stadig gitarr som möjligt men också för att få mer tyngd i gitarrkroppen. Som ni ser har jag en svag lutning på huvudet för jag tycker att strängarna ligger bättre an mot sadeln på den färdiga gitarren. Du måste inte ha ett huvud som lutar för det går naturligtvis att ha ett rakt huvud utan problem. Huvudet måste minst vara 6 cm långt för att stämskruvarna skall få plats. Dessutom lämnar du 5 mm tom yta på halsens ovansida innan greppbrädan börjar så att du har någonstans att fästa sadelbiten på. Mät längden på stämskruvarna så du vet hur mycket material du ska ta bort från huvudet för att de skall passa.
Greppbrädan har jag limmat fast med vanligt trälim och tvinnat den på fyra ställen för att garantera ett rakt och stabilt resultat. Vill du bygga en fyrsträngad gitarr med band är det dags att ta fram vinkelhaken och rita ut placeringen av banden. Med en bandlös gitarr hoppar du över det här steget. Bandmåttet är:
3,6. 3,4. 3,2. 3,0. 2,8. 2,7. 2,6. 2,4. 2,3. 2,2. 2,1. 2,0. 1,9. 1,7. 1,6. 1,5. 1,4. 1,3. 1,2. 1,1.
Att spela blues på en cigarboxguitar är ingen exakt vetenskap. Mina mått är inte exakta men duger gått. Det finns exaktare scheman på internet som ger en noggrannhet på mikrometern.
Efter att ha slipat till halsen och mätt ut var banden skall sitta sågar jag med en fintandad såg i strecken där banden skall sitta. Använd en geringslåda för att få dem raka och såga så att sågens tänder åker in i greppbrädan ordentligt.
Som ni ser har jag här lackat halsen i blå metallic. Det är smart att lacka halsen och kroppen innan du har gjort för mycket arbete på gitarren eftersom det besparar dig arbete med att maskera den och förhindrar att kladda ner delar som inte skall lackas. Jag har även borrat ut fyra hål i huvudet där stämskruvarna skall sitta. Dessa hål fungerar också utmärkt för att hänga upp halsen i med ståltråd då du lackar den. Här knackar jag fast banden i de sågade spåren med en plasthammare. Knipsa av banden lite längre ut än halsens bredd. Överskottet filas ner i efterhand med en fil hela vägen enda mot gitarrhalsens kant. Vrid filen inåt mot halsens mitt och fila av kanterna så att de blir runda. Det är viktigt att det känns enkelt att röra handen efter halsen utan att banden är i vägen. Gitarrband säljs i knippen på en musikaffär eller beställes på internet.
Droppa ner några droppar epoxilim i varje spår då du knackar fast dina band för att de ska sitta fast ordentligt. Jag har satt fast prickar av klistermärken som finns att köpa på en pappershandel eller en leksaksaffär. Bygger du en bandlös gitarr måste du ha bandmåtten som jag skrev ner tidigare så att du vet var dina prickar skall sitta på halsen.
Såga urtag för halsen i cigarrlådan och limma fast en klots på varje sida under halsen för att ge ett extra stöd. Rita ut var någonstans du vill ha ditt/dina resonanshål. Tänk på att du måste ha ett stall på gitarren och eventuellt en pic up så att du inte sågar ut ett resonanshål under strängarna där dessa skall sitta.
Nu är det dags att sätta fast uttag för förstärkare, pic up och en volymknapp. Eftersom pic upen är eav märket fender så måste jag fräsa ur en bit i halsen så att pic upen får plats i gitarren. Volym puten måste vara på 500 ma eftersom jag bara har en microfon.
Så här ser gitarren ut invändigt. Ni ser tydligt hur jag har sågat bort en bit på halsen för att få plats med pic upen. Nackdelen är att halsen på det här sättet blir för klen och kan gå av på det bortfrästa stället. Av den anledningen har jag förstärkt den biten genom att skruva fast ett plattjärn på undersidan av halsen på det stället där urklippet är.
Nu är det egentligen bara lödningen kvar innan gitarren är klar. När du löder gitarren så se till att du har riktiga sladdar för gitarrer. Jag använder Fenders egna sladdar för då vet jag att de leder ljudet bra. Använd inte sladdar med koppartråd för det blir aldrig bra. Koppartråden motarbetar ljudet från pic upen och ljudkvaliteten blir sämre.
Den svarta och vita kommer från pic upen och till volymputen från vänster i bild. Den svarta fästes på första tungan och viks in och jordas mot oket. Den vita fästs på den mellersta tungan och i den tredje tungan fästs den vita som går ner till förstärkarutgången. På oket sitter två svarta varav den ena går upp till gitarrsträngarna (jord) och den andra till den andra tungan på förstärkarutgången.
Här har jag skruvat fast stämskruvarna och lagt dit en tjock bult som fungerar alldeles utmärkt som sadel för strängarna. Strängarna har jag fäst genom att borra tre/fyra hål längst ner på halsens utstick. Jag har även fäst ett gitarrband alldeles vid stränghålen på gitarrens ovansida för att strängarna skall ligga an ordentligt och för att de inte skall såga sneda streck i träet. På baksidan har jag fäst en plåtbit dit jag dragit jordsladden. Plåtbiten gör jordar vidare till strängarna och gör samtidigt att strängarna sitter ordentligt och inte äter sig igenom halsens trä. Slutligen har jag snickrat till en stallbit av en trä som dels är till för att få in rätt stränghöjd men också för att kunna intonera gitarren. Ett enkelt sätt att lista ut ungefär var stallet skall sitta är att mäta hur långt det är från halsens början till tolfte bandet (de två prickarna/oktaven). Det är lika långt fram till där sadeln skall sitta som till det tolfte bandet. För att intonera och finjustera behöver du en stämapparat. När du drar på den lösa strängen och stämapparaten visar samma ton men en oktav högre på det tolfte bandet då är gitarren intonerad.